Egyptische democratie

Tot nu toe ging het allemaal erg eenvoudig in Egypte. Het parlement (gekozen door de president?) koos een presidentskandidaat (Mubarak uiteraard) en dan mocht het volk gaan stemmen. Op het keuzeblad stonden twee vakjes onder zijn naam: ‘ja of nee’, en dat was dat… Maar de huidige president wordt oud en na 25 jaar op de troon lijkt het erop dat hij de brui er aan gaat geven.

President Hosni Mubarak said he asked the parliament to amend the constitution to allow multiple candidates to run for the presidential elections.

Dit betekent dat er dit jaar – het staat gepland voor september – vrije presidents verkiezingen komen in Egypte. Eergisteren was er zowaar een lokaal voorbeeld van, want verderop in de straat vond een opstootje plaats; een paar honderd advocaten (ze houden kantoor daar) protesteerden tegen een uitspraak van de rechter en daarna verscheen de oproerpolitie die enkele dreigende charges maakten, maar er nog net niet op in hakte.

Ik stond er naar te kijken met een aantal winkeliers. Iedereen vond de politie erg matig optreden. ‘Vroeger kwamen ze gelijk van twee kanten en kon je de advocaten zo van de grond rapen, deed je dat te vroeg, dan lag je er zelf naast.’ Zei een bijna teleurgestelde koffieverkoper, die zijn stoeltjes alweer buiten zette. ‘Dat krijg je nou van al dat democratisch gedoe…’

Categories: Gadgets

Post navigation

6 thoughts on “Egyptische democratie

 1. aap

  Republikeinse gevoelens???? 😀

 2. John

  Tja, de wereld verandert hè? Niets blijft hetzelfde.

 3. JOhanna

  Nou dat kan in september nog wat gaan worden dan !

 4. Cock v.d Klooster

  Hallo Tet wou even reageren heb bijna alles gelezen over je avontuur ik wens je nog veel succes daar .Groet Cock wel van de concurrent ect.

 5. gerritje

  Sobertjes he ventje, vier reactie’s. Foto’s men!!! Avonturen men. Wat kan het ons nou schelen wie er de baas wordt in Egypte. Vertel eens of die koffieverkoper nog steeds bij zijn eigen vrouw is. Er is toch wel iets te roddelen over de arabieren. 😉 ….padre…..tettre….. 😀

 6. Wilma

  Hoi,

  Weet jij misschien wanneer de verkiezingen gehouden worden? Niemand kan me tot nu toe informeren over de exacte data.

  Heb net deze site ontdekt, ga zeker verder lezen, want ik ben al jaren helemaal maf van Egypte en wil er het liefst wonen en werken. Tot nu toe blijft het echter bij het er drie keer per jaar naar toe gaan. Snik, snik

  Hoop van je te horen,

  Salam,

  Wilma

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: