85 / The Tragically Hip – Fully Completely

Afgelopen maand speelde the Tragically Hip weer eens in Nederland en met zijn tienen hebben we dit concert in Paradiso Amsterdam bijgewoond. The Hip – zoals ze in de volksmond heten – is denk ik de band die ik het vaakst live gezien heb, misschien wel een stuk of 8 keer: allereerst op Pinkpop, twee keer, vervolgens op Lowlands, Halfway, Parkpop, Nighttown en weet ik waar nog meer.
New Orleansis sinking / Westwind

– Opgenomen op Pinkpop 1995 –
Het nummer New Orleans is Sinking komt uit 1989 en getuigd wel van een vooruitziende blik; het is trouwens een van de beste nummers van de Hip. Het is een recht-toe-recht-aan rockband zoals dat hoort te zijn. Verwacht geen eindeloze varieteit, ingewikkelde akkoorden schema’s en hoogdravende muzikale hoogstandjes. The Hip Rocked & Rolled en meer hoeft het ook niet te zijn voor mij. In Nederland heeft The Hip nooit in de hitlijsten gestaan, maar dit is een band die dat niet nodig heeft. Live zijn ze fantastisch, of, zoals leadzanger Gordon Downey het zegt: wij geven twee soorten concerten: goeie, en steengoeie concerten, voor minder doen we het niet.

Het album Fully Completly is het vierde album van de tien die ze tot nu toe gemaakt hebben. In de hoogste regionen van Mijn Top 100 komt The Hip nog een keer terug. Wat de band verder bijzonder maakt is het charismatische optreden van Downey, het is wellicht de man die de meeste truukjes kan uitvoern met de microfoonstandaard. Gewichtheffen, rondjes er op draaien, microfoon slingeren, laten tollen, er tegen slaan, gooien, balanceren op de handpalm, en nog een veelvoud aan grappige poses.

 

At the 100th meridean
Tour 2007
Een van mijn favoriete nummers van dit album is At the 100th meridian. Downey is (net als mij) gefasineerd door atlassen, globes en land- en zeekaarten en dat komt regelmatig terug in de songs. Hier een nummer over wat er allemaal voor ergs gebeurd op de 100ste meridiaan. En let in de clip even op dat “I remeber Buffalo and I remember Hengelo” hier opeens vervangen is door “Tokyo”. Maar dat is info die slechts voor de liefhebber interessant is.

 

 

Categories: Muziek, Top 100

Post navigation

Comments are closed.

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: