Zwalkende zombies

Een paar keer per week bezoek ik hier beneden de Al Maya – zeg maar de Albert Hein van Dubai. In de Al Maya vind je een bonte verzameling van producten uit Arabië, India, Polen, Filipijnen, Pakistan, China en Afrika. Een groot deel van deze voedingsmiddelen heeft onleesbare etiketten en ziet er soms afschrikwekkend uit – zo staan daar bijvoorbeeld glazen potten gevuld met iets dat lijkt op mislukte medische experimenten op sterk water, en purperblauwe worsten waar pus uitdruipt als je er in knijpt. Die producten koop ik nooit – ze zijn het domein van vreemde mensen uit onbekende culturen…

Al Maya wordt bemant door overijverige en onderdanige Indiers en Maleisiërs, die voortdurend bij het winkelen in de weg lopen. Waar je in Nederland ergens in een verre hoek een onwillige medewerker zoekt voor hulp, struikelen de employees van Al Maya over elkaar tussen de schappen als je spontaan je arm even uitstrekt. Uit alle hoeken schieten ze te voorschijn als je aan de kassa staat; een winkelwagen ophaler, een tas inpakker, een producten-op-de-lopende-band-legger, een boodschappentassensjouwer en een uit zijn oksels geurende chef met hoog opgetrokken wenkbrauwen die aanwijzingen uitstoot in onbegrijpelijke keelklanken.

Al Maya is 24 uur per dag het hele jaar open. Een keer kwam ik om drie uur ‘s nachts uitgehongerd van het vliegveld en deed wat boodschappen. Ik had verwacht dat iedereen zou liggen te slapen, maar het was zowaar druk. Al Maya werd bezocht door een leger zwalkende zombies die rechtstreeks uit de schappen stond te eten, purperblauwe worsten verslond en potten medische experimenten leeg visten en de lekkende inhoud als haringen achterover sloegen. Het waren stomdronken russen die blijkbaar diep in de nacht plotseling honger hadden gekregen na het legen van een paar flessen wodka. Het was fascinerend. De Indiërs en Maleisiërs waren voornamelijk bezig met het rechtop houden van omvallende russen aan de kassa. Onbegonnen werk, maar zeer interessant om te zien hoe culturen verbroederen in het holst van de nacht.

Ik mag nu graag na middernacht een blok frico kaas of een pot rolmopsen aanschaffen bij de Al Maya en dit in een verre hoek dit verorberen terwijl ik dat wonderlijke gebeuren aanschouw.

Categories: Observaties

Post navigation

Comments are closed.

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: