Archeologische nieuwsflits

Archeologen hebben iets gevonden waarvan ze geloven dat het de plaats van de Bibliotheek van Alexandrië is, vaak beschreven als de eerste grote plaats waar men kennis op kon doen.

Een Pools-Egyptisch team heeft delen opgegraven uit de Bruchion regio van de stad aan de Middellandse Zee en ontdekt wat eruit ziet als zalen voor lezingen of auditoria. Twee duizend jaar geleden bevatte de bibliotheek werken van de grootste denkers en schrijvers van de Oudheid. Later werden deze werken van Plato, Socrates en vele anderen door een brand verwoest.


Eigen onderzoek toonde aan dat Oom Dagobert in 1985 al de ware locatie van de bieb ontdekte…

Tijdens een conferentie aan de Universiteit van Californië werd de aankondiging van de ontdekking gedaan door Zahi Hawass, de president van Egypte’s Hoge Raad van Oudheden. Hij zei dat de 13 auditoria die opgegraven waren in totaal 5000 studenten konden bevatten. Een opvallend onderdeel in de kamers was, zei hij, een centraal, verhoogd podium voor de spreker om op te staan.

“Het is de eerste keer dat een dergelijk complex zalen is opgegraven op een Grieks-Romeinse vindplaats in het hele gebied langs de Middellandse Zee”, voegde hij er aan toe. “Het is misschien de oudste Universiteit van de wereld.”

Professor Wileke Wendrich van de Universiteit van Californië vertelde News Online dat de ontdekking ongelooflijk indrukwekkend was. Alexandrië was een van de grootste plaatsen van kennis in de oudheid en wordt door sommige mensen beschouwd als de bakermat van de westerse wetenschap.

Het was een klein visserdorpje aan de Nijldelta, Rhakotis genaamd, toen Alexander de Grote het koos als de plek voor de nieuwe hoofdstad van zijn rijk. Het werd de hoofdstad van Egypte gemaakt in 320 voor Christus en werd al spoedig de machtigste en invloedrijkste stad in de regio. Haar regeerders bouwden een grote vuurtoren te Pharos, één van de Zeven Wereldwonderen uit de Oudheid, en de beroemde bibliotheek van Alexandrië.

Het was in deze bibliotheek dat Archimedes de schroefvormige waterpomp uitvond die vandaag nog steeds gebruikt wordt. Te Alexandrië mat Eratostenes de doorsnede van de Aarde en Euclides ontdekte de regels van de meetkunde. Ptolemeus schreef de Almagesta hier. Het was het meest invloedrijke boek over wetenschap en de natuur van het universum voor 1500 jaar.

De bibliotheek werd later verwoest, mogelijk door Julius Caesar, die deze liet verbranden als onderdeel van zijn campagne om de stad te veroveren.


Boontje komt om zijn loontje…

Categories: Gadgets

Post navigation

2 thoughts on “Archeologische nieuwsflits

  1. Bart Klos

    Haai Tet, lache man je log. Is echt leuk ho ej het vertelt. Ben natuurlijk wel benieuwd naar het egyptische verhaar dat j ezou schrijven en naar het arabische zoka cd! hahhaha veel succes daar en spreek je snel! Gegroet, Bartje 😀

  2. John

    Leuk Robert, maarreh… Socrates stond er toch om bekend dat hij nooit iets opgeschreven heeft?
    Waren het dan wellicht biografieën over Socrates??
    😕 😉

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: