Op Fietse

Nou, vandaag was het even niksen en een beetje rondfietsen door de stad, want ik had gisteravond met wat collega’s tot diep in de nacht sisha (waterpijp) gerookt en Turkse koffie gedronken op het terras van een koffiehuis in een straat die ik wellicht nooit meer terug zal vinden. Zeg maar een avondje stappen op zijn Arabisch.

En daar deed ik zomaar een bijzondere ontdekking. Port said is natuurlijk helemaal geen toeristische stad, en monumenten zijn er hier om gesloopt of vergeten te worden, zolang er geen mummie met goud in ligt. Opeens zag ik een heel afwijkend huisje staan, ingebouwd tussen een reeks nietszeggende gebouwen, waarvan je nooit weet of het nu slechte nieuwbouw is of vervallen flats zijn.

Maar de architectuur wees op een koloniale (en ook wel wat potsierlijke) stijl en dit was het huis dat ooit in een grote tuin moet hebben gestaan. Een nadere blik wees uit dat het het huis van Ferdinand de Lesseps was, de bouwer of graver van het Suez kanaal. Althans, een bordje met de tekst ‘Villa Fernande’ doet dat sterk vermoeden… Dus dat betekend dat dit misschien wel het oudste gebouw van de stad is, want hij begon in 1860 met graven nadat er eerst een paar huizen gebouwd waren, en een beetje koloniaal dacht eerst aan zich zelf (denk ik).

Nou ja, morgen zal ik wat plaatjes schieten van de terminal, want ik ga met collega Willem Bekooy (die mij maandelijks bevoorraad met Van Nelle koffie) op excursie, want die klaagt nog steeds dat die alleen maar een virtuele terminal in Port Said heeft gezien. Dus morgen het laatste nieuws van de kersverse APM terminal in Port Said, een maand voordat het in actie komt.

Categories: Gadgets

Post navigation

4 thoughts on “Op Fietse

 1. Bartje

  Straks tref je er nog vikingen aan!!!

 2. didi

  Wat een mooi gebouw.Kon je er ook in of was het privee? 😮

 3. Tet

  Tja, niemand deed de deur open, maar er woonde schijnbaar wel iemand

 4. ard

  ha tet was even veel te lezen voor mij, al gelange tijd niet meer gekeken.
  Lijkt meer op een safari daar man met dat rondtoeren en een beetje roeien met de riemen die je heb.
  Tet veel plezier daar verder en hou je taai

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: