Geslaagd!

Vandaag ben ik geslaagd voor het Egyptisch rijbewijs. Aanvankelijk dacht ik dat het praktijk examen zou bestaan uit het rijden in het midden van de weg, door rood licht, zonder in de spiegels kijken en heel veel toeteren. Niets was minder waar. Voor mijn komst was al het nodige veldwerk verricht door onze afdeling ‘Autoriteiten’. Special Authority Agent Achmed, die mij vandaag begeleide naar de Port Said Traffic Police, had deze stugge bureaucratische papiermachine al omgevormd tot een soepele en meewerkende organisatie. Voor een extra puntje op de i had ik twee SCCT kalenders meegenomen. Het is al weer bijna juni, dus die dingen moeten er sowieso uit…

Aanvankelijk zou er een theorie examen, een praktijk examen en een schier oneindige reeks van papieren op het programma staan, maar het bleef uiteindelijk bij een gezellig kopje thee met de president-commisaris van het Departement Verkeer zelf. Deze meneer zetelde in een theatraal kantoor met een marmeren bureau van kolosale afmetingen, en nam de kalenders zwijgend in ontvangst. Ahmed maakte heimelijk een enthousiast gebaar, dus dat zat blijkbaar wel goed.

Vervolgens stempelde en signeerde de president tweehandig en in een opmerkelijk korte tijd een ontzaglijke hoeveelheid documenten. Ahmed gaf hierbij commentaar als een voetbalverslaggever: theorie behaald, akte van zus, certificaat van zo, document van weetikveelwat, nog een onmisbaar formulier, praktijk examen ‘uitmuntend’, een bewijs van nogwat en tenslotte – met een theatrale finaleklap van de grootste stempel – het diploma, gevolgd door twee uitgestrekte handen: ‘gefeliciteerd’.

Waar de gemiddelde Egyptenaar weken voor moet zwoegen, was hier in recordtempo afgehandeld. Na het in ontvangst nemen van een nog warmte afgevend rijbewijs, zojuist uit de plasticifeermachine getrokken, passeerde ik in de hal nog een groep zwetende stadsgenoten, klaar om af te rijden. Vanwege de verkeersveiligheid (!) gebeurd dat op een afgesloten parkeerterrein met pionnen achter het gebouw. Ondertussen stortte ik me met een veilig gevoel in de onverminderde chaos op weg naar de terminal.

Categories: Gadgets

Post navigation

8 thoughts on “Geslaagd!

 1. aap

  Ga je nog op voor je motor en aanhanger? 😀

 2. bas

  Nou Tet,
  nu kan je tenminste legaal schelden en toeteren. Maarre kan je nou wel goed de borden lezen of staan ze ook in het engels??
  anders toch ook nog maar even een cursusje arabisch volgen?
  Ohja, zondag 5 juni, dan vlieg ik naar de USA weer, je krijgt het weblog adres nog wel van me
  adios

 3. Johanna

  Nog meer kalenders in de aanbieding? Je weet maar nooit waar het goed voor is. 😛

 4. Robert gefeliciteerd ik heb net een e-mail gestuurd. gr. Pa en Ma….. 🙂

 5. baasie

  nog gefeliciteerd , ik had niet anders verwacht dan dat je zou slagen.
  Is je huis nog te huur ik heb misschien een huurder ?
  ik hoor je wel
  dolf

 6. aap

  blijven die updates nou? of maak je niks meer mee nu je op kantoor zit??? 😉

 7. Ondek net je weblog, toevallig 2 mensen bij hetzelfde bedrijf met een weblog met bijna dezelfde naam. Doe mijn collega Wim B de groeten als je hem nog ziet of spreekt.

 8. We houden jou auto maar hier in holland, met een Egyptis rijbewijs ben je hem zo weer kwijt. Jou Pa… 😉

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: