96 / Grand Funk Railroad – Capitol Collectors

Grand Funk Railroad was zoongeveer de eerste band die in Amerika optrad in stadions en arena’s en furore maakte in de periode van 1969 tot 1976. Toch bleven ze in Europa een beetje in de schaduw van Led Zeppelin, Uriah Heep en Black Sabbath. Persoonlijk vind ik ze beter dan Deep Purple – die niet in deze lijst staat -en wel om het volgende nummer dat je hieronder op een live clip even kunt aanhoren. Leun even achterover en geef je kritiek maar achteraf.
1970, Grand Funk speelt Inside looking out, de studio opname is nog een stuk beter en met mond harmonica
In mijn koopvaardij dagen was er een stuurman die op een blauwe maandag in een haven in Amerika aanlegde, en met een paar bemanningsleden naar een club gingen en daar dus Grand Funk zagen spelen. Gitarist Mark Farner gooide na het nummer ‘Inside Looking Out’ (van hierboven) zijn plectrum in het publiek en die ving hij – de stuurman -op! Sinds die tijd liep hij met de plectrum van Grand Funk in zijn portemonnee en liet het iedereen zien als was het een talisman. Naar aanleiding van dat verhaal heb ik dus deze plaat, een verzamelaar, gekocht.
Grand Funk is voor mij een rauwe blues rock band met een funky sausje en een heavy sound voornamelijk door het bas en drum samenspel. Andere bekende nummers van de plaat zijn Time Machine, We’re an American Band, Feelin’ alright en Some kind of wonderful. Nou, helemaal top 96 dus!
Mysterieuze foto want hier tel ik ineens vier bandleden…
Categories: Muziek, Top 100 | Tags: ,

Post navigation

Comments are closed.

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: