97 / The Band – The Band

Elke keer als ik een plaat voor de top 100 uitzoek, draai ik die even flinkgrijs om in de stemming te komen.CD van vandaag is een van de oudste platen in deze lijst, namelijk uit 1969.In het midden van de hippie tijd een vreemde eend in de bijt. The Band was een soortHillBilly band die wars van elke trent folkrock en ragtime muziek maakte. Teksten gaan overhet platteland, over de Amerikaanse Burgeroorlog (The night they drove Old Dixie down’), Oude Zeelui (Old rockin’ chair)en de oogst (King Harvest). Niet echt opwindend wellicht, maar nu ik er weer zo naar luister wordt ik er aardig weemoedig van. Zeg maar muziek in zwart-wit.
Ook de hoes is niet echt spectaculair…
The Band begon als begeleidingsband van Bob Dylan en hun grootste bekendheid komt wellicht van hun afscheidsconcert uit 1976; The Last Waltz. Een ijzersterk optreden met artiesten als – naast Bob Dylan- Van Morrisson, Neil Young, Joni Mitchell, Neil Diamond en Eric Clapton.
Mark Lavon Helm, born May 26, 1940, Lead singer. Instrument: Drums andmandolin
Kameraad en drummer Martin S was jaren terug al helemaal lyrisch van de band en zodoende eindigde ik ooit op het podium van een Vlaardingse kroegom de 2e stem op The Weight te zingen en Martin al drummend zong (of al zingend drumde…).Om een kleine indruk te geven hieronder een couplet van The night they drove Old Dixie down:
Like my father before me, I will work the land,
Like my brother above me, who took a rebel stand.
He was just eighteen, proud and brave, But a Yankee laid him in his grave,
I swear by the mud below my feet,
You can’t raise a Caine back up when he’s in defeat.
The Band voor al uw feesten en partijen…
http://theband.hiof.no/albums/the_band.htmlen klik hier even en op betreffende site de MP3 filetjes voor een 30 seconden voorbeelden.Favorieteopen-haard-liedje is Rocking Chair. Onthoud die naam: The Band, puurder dan The Eagles,en die laatsten hebben deze lijst dan ook niet gehaald…
Categories: Muziek, Top 100 | Tags:

Post navigation

Comments are closed.

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: