92 / Rammstein – Herzeleid

Deze band noemde zichzelf naar een vliegramp op vliegbasis Ramstein. Een stuntvlieg team van 10 straaljagers passeert elkaar net niet rakelings waarnadrie vliegtuigenvlak voor hetpubliek neerstorten. Ik probeerde op Youtube het beruchte filmpje van het ongeluk te vinden. Nu blijkt dat zo ongeveerelkgefilmd ongeluk de muziek van Rammstein als soundtrack heeft, maar hier is het gewraakte stukje alsnog… zonder muziek.
Als deze crash de inspiratie voor je muziek vormt, dan kun je dus wel ongeveer verwachtsen wat er komt. De sound van Rammstein laat zich misschien nog het best beschrijven als Duitsemarcheer metal??? Ik zag ze voor het eerst op Pinkpop, ergens eind jaren 90. Het was een waar geluids geweld en al te dicht bij het podium was zeker niet aan te raden. En dan zingen ze nog Duits ook…Maar om nou te zeggen slecht? Nee, dat zeker niet. Rammstein heeft een heel eigen geluid, een soort Duitse koelheid in de muziek, zwaar gelaagde bas en drum met drammende gitaarriffs, alsof je in een soundtrack van een armageddon zit. Kijk onderstaande clip eensom een idee te vormen.
Blijf even kijken tot je ziet wat de zanger achter zijn rug verborgen houd…
Toch sluiten we alsnog af met een kleine ramp; tijdens een optreden van Rammstein vliegt het podium in brand. Maar de mannen lijken daar gewend aan te zijn en spelen gewoon door terwijl de brand geblust wordt. Nou, met zo’n houding beland je dus in deze Top 100, dat is wel even andere koek dan Jimmy Hendrix die zijn gitaar in brand stteekt. Hou je af en toe van een beetje heftige muziek in de auto, draai dan Herzeleid en voor je het weet zit je op de Autobahn.
Categories: Muziek, Top 100 | Tags: ,

Post navigation

Comments are closed.

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: