De 7 Nieuwe Wereldwonderen

Vandaag worden de 7 nieuwe wereldwonderen bekend gemaakt en dus wilde ik nog even stemmen. Er zijn nog maar 21 wonderen om tussen te kiezen en dus was ik ernstig beperkt, maar goed, de meeste wonderen die ik wilde kiezen stonden er toch nog tussen.
 
Nog even de klassieke wereldwonderen op een rijtje:
 
Piramide van Cheops bij Caïro in Egypte de Kolossus van de haven van Rhodos in Griekenland (2200 jaar geleden ingestort door een aardbeving) Hangende tuinen van Babylon in Irak (2700 jaar geleden aangelegd) Mausoleum van Halicarnassus in Turkije (2350 jaar geleden gemaakt) De vuurtoren van Alexandrië voor de kust van Egypte (+/- 2100 jaar oud) Beeld van Zeus in  Griekenland bij Olympia (2400 jaar oud) Tempel van Artemisbij Efeze in Turkije (2600 jaar oud).
Mijn persoonlijke top van zeven wereldwonderen ziet er als volgt uit en wel hierom:
1. De piramide van Cheops, deze stem geld niet (!). Omdat het de enige nog bestaande van de Klassieke Wereldwonderen is, kun je daar niet op stemmen en terecht. Ik heb ze van binnen en buiten bekeken en ihet is gewoon een ongelooflijke bouwprestatie geweest en ze zijn ook vandaag de dag nog enorm indrukwekkend. Voor mij staan de piramiden (en vooruit, de Sfinx ook…) voor het begin van de menselijke beschaving. Een verdiende plaats!
2. Machu Pichu te Peru heb ik drie jaar geleden bezocht na een driedaagse wandeling over de InkaTrail, dwars door de Andes, het meest indrukwekkende wandelpad dat ik ooit beklommen heb. Dan zie je Machu Pichu in de vroege ochtend langzaam verschijnen als de ochtend nevel door de zon verdrongen wordt. Fantastisch, zelden een mooier bouwwerk gezien en de omgeving waarin het ligt is letterlijk adembenemend.
3. De Chinese Muur heb ik nog niet bezocht, maar met wat geluk zie ik het nog voor het einde van het jaar. 5000 kilometer muur bouwen in de bergen om de barbaren buiten de grenzen te houden. Daar kunnen de Oost Duitsers noch de Joden tegenop bouwen.
4. De Acropolis in Griekenland omdat het symbool staat voor de bakermat van de Westerse beschaving en tevens voor de democratie en de vrijheid van het individu. Ik ga er zeker nog een keer heen.
5. Het Colloseum omdat het staat voor de gaafste beschaving uit de geschiedenis, het Romeinse Rijk. Rare jongens die Romeinen? Nu wel met die Fiat 500 en de Vespa, maar toen zeker niet! Toen ik het colloseum bezocht vorig jaar vond ik het er van de buitenkant boeiender uitzien dan de binnenkant waar ik steeds Chuck Norris of Bruce Lee voorbij dacht te zien springen. Koele vechtscene was dat.
6. Het Vrijheidsbeeld omdat dat voor miljoenen mensen het eerste was wat ze zagen toen ze de Verenigde Staten bereikten. Het was eigenlijk gemaakt voor de opening van het Suez Kanaal en zou bij Port Said geplaaatst worden, maar de Egyptenaren vonden het iets te onkuis (dit is echt waar). Ik ga het volgende maand aanschouwen tijdens een weekendje New York.
7. Stonehenge omdat het aangeeft dat onze noord europese beschaving al piekte ten tijde van de piramiden en dus zijn waren onze voorouders niet helemaal zo achterlijk als dat we tot voor een eeuw geleden dachten. Onze hunebedden zijn trouwens verwant aan deze beschaving. Een bezoek is minder mysterieus dan als je op documentaires ziet. Het ligt namelijk tussen twee drukke autowegen en je mag niet dichter dan 100 meter van de buitenste ring komen. Gelukkig gaan de britten dat spoedig veranderen en komt er een tunnel voor het verkeer.
Dat zijn er dus 7 maar officieel mag je 7 keuzes maken buiten de piramiden om, maar er stond niets meer van mijn gading bij. Omdat je toch 7 keuzes moet maken, heb ik maar een stem  voor Paaseiland uitgebracht vanwege patriotische motieven. Onze VOC held Jacob Roggeveen was de ontdekker en dat was al een wonder op zidch om zo’n klein eiland te vinden in zo’n grote oceaan.
Ter compensatie behoud ik het recht voor om nog een eigen gekozen wonder te nomineren die niet in de lijsten voorkwam: voor mij is dat de Kathedraal van Gaudi in Barcelona een wonder in uitvoering. Nog steeds wordt er aan gebouwd en wellicht maak ik in mijn leven de voltooing niet eens mee, maar ik vond het nu al indrukwekkend en het is een bouwwerk dat zijn gelijke op deze wereld niet kent. Met recht zal het de laatste kathedraal zijn die ooit gebouwd wordt.

Dat waren dus mijn 7 wonderen, ik behoud mezelf het recht voor nog een verandering aan te brengen mocht ik iets indrukwekkender tegenkomen in de komende jaren.

De Kathedraal van Gaudi te Barcelona
Categories: Media, Observaties

Post navigation

Comments are closed.

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: