93 / Jet Black Joe – You ain’t here

Op 93 in de Top 100 Mijner Tijden staat de IJslandse formatie Jet Black Joe. Het zal maar weinig mensen iets zeggen en eigenlijk zijn ze alweer vrijwel vergeten want ook op internet is er vrijwel niets meer over ze te vinden. Een veel te kleine albumhoes van de plaat waar ik het over heb zie je hieronder:

Voor de mensen met slechte ogen: iemand met een emmer op zijn kop krijgt een helm aangereikt…
Vraag me niet wat daarmee bedoeld wordt. Ik heb nog een oude Popencyclopedie uit 1994, het moment dat Jet Black Joe doorbrak met bovenstaand album, en deze meld onder het hoofdstuk Scandinavie: “In 1993 verrast de jonge rockband Jet Black Joe met een ijzersterk debuutalbum” Wie er verrast werd meld de encyclopedie niet, ook niet de titel of enige andere bijzonderheden omtrent deze obscure band. Wellicht verraste de band zichzelf…
Het laatste album Fuzz dat ik bij de Plato kocht, tevens het laatste levensteken van de band…
Hoe dan ook, na een spetterend artikel in het maandblad Oor ergens omstreeks 1994 raakte ik zo enthousiast, kocht het album bij de Plato in Rotterdam en kocht daar tevens 5 kaartjes voor een concert in de basement van Nighttown. Bij de ingang stond een uitsmijter en vroeg ons ‘of we ook rolschaatsen bij ons hadden…’ Niet dus, maar hij bedoelde dat er ruimte zat was, slechts 2 rijen mensen voor het podium en een IJslandse band die blij was in Amsterdam te spelen… Als alles fout gaat, dan vooral ook nog Amsterdam bejubelen in een Rotterdamse club.
Toch werd het een succesvol optreden maar de band ging helaas ten onder aan andere grunge rock bands als Pearl Jam en Nirvana die furore maakten in hetzelfde jaar en die we later in de lijst beiden terug zien. Jammer voor Jet Black Joe en ook op YouTube is weinig soeps terug te vinden. Een aantal shots van een optreden in IJsland zijn van zeer slechte geluidskwaliteit en het enige wat ik jullie hier kan bieden is een bedenkelijk matige cover van het nummer Rain door een Filipijnse zeeman met teveel galm op de geluidsinstallatie. Tja, het kan verkeren…
Categories: Media, Muziek, Top 100 | Tags: ,

Post navigation

Comments are closed.

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: